Sperăm cu sunteți la fel de nerăbdători ca și noi pentru sezonul care urmează. Cu toții așteptăm să ne reîntâlnim în paddock, dar înainte de a ieși din garaj, avem câteva sfaturi pentru pregătirea motorului de circuit și nu numai.

Pregătirea meticuloasã a motocicletei este necesară, obligatorie am putea spune. De la revizuirea completă la ajustările precise, fiecare detaliu conteazã pe circuit. O pregătire adecvatã măresc sansele ca un weekend la circuit alături de noi să fie un weekend memorabil.

Componentele unei motociclete de curse, care trebuie verificate și servisate în mod regulat includ:
1. Motorul: Verificarea nivelului de ulei, înlocuirea filtrului de ulei, verificarea și strângerea șuruburilor, reglajele de valve și sincronizarea carburatoarelor sau a sistemului de injecție.
2. Transmisia: Verificarea și înlocuirea lanțului, verificarea tensiunii lanțului sau a curelei, lubrifierea lanțului și reglarea pedalelor sau a manetei de ambreiaj.
3. Suspensia: Verificarea și ajustarea sag-ului și a setărilor de suspensie, înlocuirea uleiului și a garniturilor de furcă sau a amortizoarelor.
4. Frânele: Verificarea grosimii placuțelor de frână, a lichidului de frână și a funcționării sistemului de frânare, purjarea aerului din sistemul de frânare, verificarea și ajustarea cablurilor sau a sistemului de acționare a frânei.
5. Cadru și caroserie: Verificarea integrității cadrului și a caroseriei, strângerea șuruburilor și a piulițelor, verificarea și înlocuirea componentelor uzate sau deteriorate.
6. Electronica: Verificarea și diagnosticarea sistemului electric, inclusiv baterie, cabluri, comutatoare, lumini, sisteme de aprindere și senzori.
7. Anvelope: Verificarea presiunii aerului, a adâncimii profilului și a uzurii anvelopelor, înlocuirea anvelopelor uzate sau deteriorate.
* Fiecare componentă este crucială pentru performanța și siguranța motocicletei, iar neglijarea lor poate duce la probleme serioase sau chiar la accidente.

La începutul unui sezon, este crucial să acorzi o atenție deosebită echipamentului de protecție al unui motociclist pentru a asigura siguranța și confortul acestuia pe tot parcursul sezonului. Iată câteva aspecte importante:
1. Casca: Verifică starea generală a căștii, inclusiv integritatea exteriorului și a interiorului, sistemul de închidere și eventuala deteriorare a vizorului. Asigură-te că casca este omologată și corespunde standardelor de siguranță.
2. Costumul de protecție: Verifică integritatea și funcționalitatea costumului de protecție, inclusiv a fermoarelor, protecțiilor de impact la umeri, coate, genunchi și șolduri. Asigură-te că este potrivit pentru corpul tău și oferă libertate de mișcare necesară.
3. Mănușile: Verifică starea mănușilor, inclusiv uzura materialului și a cusăturilor. Asigură-te că mănușile oferă o bună aderență și sensibilitate la comenzi.
4. Bocancii: Verifică starea și funcționalitatea bocancilor de protecție, inclusiv a sistemului de închidere și a protecțiilor la gleznă și tibie. Asigură-te că sunt confortabili și oferă suficientă protecție în caz de accident.
5. Protecții suplimentare: În funcție de tipul de competiție și de preferințele personale, poți lua în considerare utilizarea unor protecții suplimentare, cum ar fi protecții pentru spate, piept sau gât.
*Este esențial să te asiguri că tot echipamentul de protecție este într-o stare optimă înainte de a începe sezonul, deoarece acesta poate face diferența între un accident minor și unul major sau chiar fatal.

Acestea fiind spuse, dăm startul unui noi sezon. Vă așteptăm cu drag pe cicuit!

Acest articol a fost scris cu mare drag de către Mihai Bogdan Pătrașcu.